2009 m. spalio 30 d., penktadienis

Nauji namučiai

Nuo šiandien persikeliu į naujus namučius. Visų laukiu adresu www.tinginiai.com :)

2009 m. spalio 22 d., ketvirtadienis

Kugelis pagal mane


Ar yra pas jus šeimoj tokių subjektų, kurie sako: "vat šito tai aš jau nevalgysiu, jokiu būdu! pas neskaniausias dalykas! man negamink, aš nevalgysiu!". O kai pagaminti - sukerta dvi porcijas...

Gaminau du variantus: kugelis su kukuliukais ir kugelis su parmezanu.

Abiem variantams reikia:
  • bulvių
  • svogūno
  • verdančio pieno
  • druskos
  • citrinos sulčių
Citriną išspaudžiam į dubenį, į kurį kris sutarkuotos bulvės. Bulves ir svogūną sutarkuojam, išmaišom. Pilam verdantį pieną, beriam druskos. Masę dedam į molinius puodelius. Ten pat keliauja ir mūsų paskaninimai.

Pirmas paskaninimas:
  • faršas (jautienos arba kiaulienos, geriau pastaroji)
  • išmirkytų džiovintų grybų (baravykų, pievagrybių, musmirių (juokauju ;)
  • mairūno, raudonėlio, pipirų, druskos
Grybus supjaustom juostelėm, sumaišom su faršu ir prieskoniais. Pasidarom mažus kukuliukus. Dedam į bulvių masę. Vienam indeliui turi gautis 6 maži kukuliukai.


Antras paskaninimas
  • gabaliukas parmezano. Gali būti ir "Džiugas" ar koks mandras kietas sūris iš avių pieno.
Supjaustom nemažais kubeliais. Beriam į kitus indelius, tiems, kurie mėsos nenori.


Kepam 220 C orkaitėje 45 min. Nuimam dangtelius, pakepam dar 15 minučių. Viskas. Valgom su grietine ar su kuom norim...

2009 m. spalio 21 d., trečiadienis

Aguonų ir obuolių pyragas


Pro Lietuvą ką tik praūžė aguonų debesis iš Prancūzijos: nutūpė pas Sonatiną, pas Bea, pas Vilmą... Įtariu, kad ir dešimtyse kitų virtuvių. Taip pat ir mano :) To vizito rezultatas - nuostabus aguonų, obuolių ir riešutukų pyragas.
Kaip visada šio bei to padauginau, taigi mano pyragas buvo keptas taip:
  • 5 kiaušiniai
  • 200 gr. cukraus
  • 1,5 arb. šaukšt. vanilinio cukraus
  • 100 g. lazdyno riešutų
  • 4 valg. šaukšt. sviesto
  • 150 gr. miltų
  • 1,5 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 4 obuoliai (geriausi - iš draugės sodo ;)
  • 200 gr. aguonų
Pasiraitom rankoves, užsidedam prijuostę ir prie darbo.

Orkaitę įkaitinam iki 180C. Kepimo formą (aš naudojau apvalią, išardomą) ištepam sviestu.
Riešutus sutraiškom su kokiu akmeniu (turiu tam reikalui virtuvėje tokį pastovų gražuolį). Arba su blenderiu pasmulkinam... Aguonas nuplikom, gerai vandenį nuvarvinam. Obuolius nulupam, supjaustom kubeliais. Sviestą ištirpinam. Trynius gerai išplakam su cukrumi, beriam miltus (sumaišytus su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi), mūsų riešutukus, obuolius ir aguonas. Ir sviesto nepamirštam supilti. Gerai išmaišom. Kiaušinių baltymus išplakam su žiupsniu druskos. Gerai išplakam, kad apvertus dubenį jie ten ir pasiliktų. Atsargiai įmaišom į aguonų ir kitų gėrybių masę. Pilam viską į kepimo formą. Kepam apie 50 - 55 minutes. Ar iškepė patikrinam su mediniu pagaliuku: bedam į patį vidurį, jei ištraukiam sausą - viskas, kviečiam visus prie stalo ir gardžiuodamiesi suvalgom.

2009 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Tortiljos su žolelėm


Recepto pagrindą nusižiūrėjau jau senokai pas Sonatina, bet vis nukeldavau ir nukeldavau gaminimą. O viskas nesudėtinga ir greitai padaroma... Beje, man labai padėjo Pijus: ir mikseriu maišė, ir kočiojo. O svarbiausia, kad su pasimėgavimu valgė vieną tortilją po kitos :)
  • 550 ml. miltų
  • 2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1 arb. šaukšt. druskos
  • 2 valg. šaukšt. aliejaus
  • sauja džiovinto raudonėlio
  • sauja džiovinto mairūno
  • sauja džiovinto baziliko
  • 0,5 arb. šaukšt. kajeno pipirų
  • 320 ml. pieno
Pieną užvirinti. Miltus, kepimo miltelius, druską, pipirus ir žoleles sumaišyti. Įpilti aliejų, sumaišyti. Pamažu pilti karštą pieną ir maišyti su mikseriu apie 3 minutes. Imti tešlą lauk , dėti ant miltais pabarstyto stalo ir gerai išminkyti. Padalinam tešlą į 12 dalių. Kiekvieną rutuliuką iškočiojame. Gaunasi 15 - 20 cm. "blynai". Keptuvę storu dugnu gerai įkaitinam. Dedam tortilją, kepam vieną pusę 30 sekundžių, apverčiam vėl kepam 30 sekundžių. Retsykiais iš keptuves su sausu popieriniu rankšluosčiu išvalom sudegusius miltus. Štai ir viskas. Valgom su kokiais nors skaniais įdarais: faršo padažu, pomidoriukais, avokado padažu (guacamole). Pas mus, deja, nei vieno išvardinto dalyko nebuvo, tai pagaminau tokį visai skanų dalykėlį: "Philadelphia" kreminį sūrį sumaišiau su smulkiai pjaustytais marinuotais džiovintais pomidorais. Dar užmečiau šakelę šviežio čiobrelio ir... Skanaus!

2009 m. spalio 14 d., trečiadienis

Morkų pyragas


Vakar desperatiškai ieškojau kokio nors lengvo ir greito pyrago recepto. Man visada taip: žinau, kad bus svečių, bet tempiu gumą ir viską gaminu paskutinę minutę. Iš pradžių norėjosi kokį cheesecake pagaminti, bet būtų tada reikėję kelias valandas laukti, kol tas daiktas valgomas bus... Gi viskas iki paskutinės akimirkos buvo atidedama... Ak tinginė aš, tinginė... Tada toptelėjo mintis apie morkų pyragą. Vėl kūrybinės kančios: kokį ir kaip? Bet netikėtai, nelauktai radau labai lengvą receptuką Neringos bloge. Ačiū, ačiū... Taigi puoliau į parduotuvę, o iš ten į virtuvę drebančiom rankom (gi laiko iki svečių atėjimo liko tik 1 val., o dar reikėjo ir kriaušes suruošti...)


Mums reikia:
  • 1 kg. neskustų morkų minus viena morka
  • 5 kiaušinių
  • 350 gr. cukraus
  • 350 gr. miltų
  • 350 ml. aliejaus
  • 2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 0,5 arb. šaukšt. malto muskato riešutėlio
  • 1 arb. šaukšt. malto cinamono
  • 150 gr. graikiškų riešutukų
Morkas nuskutam ir sutarkuojam smulkia burokine tarka. Kiaušinius išplakam gerai su cukrumi, kad pabaltų ir tūris padidėtų. Sumaišom miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir muskatą. Riešutus su kokiu geru akmeniu sutrinam, sutraiškom. Viską sujungiame į vieną daiktą: morkas, miltus, kiaušinius, riešutukus, aliejų. Gerai išmaišom. Orkaitė turi būti jau įkaitusi iki 200 C. Skardą ištepam sviestu, pilam tešlą. Kepam apie 50 min, arba kol į pyrago vidurį įbedus pagaliuką, jis bus sausas.

2009 m. spalio 13 d., antradienis

Šviežių burokėlių mišrainė


Tokia mišraine mane pirmą kartą pavaišino anyta. Gaivu, lengva, sveika... Ačiū jai :) O dar šiandien taip tingėjosi eiti iš namų į turgų, pirkti kažką pietums... Nutariau gaminti iš to, kas buvo namuose. O virtuvėje radome:

Šviežią raudonąjį burokėlį (nevirtą)
3 obuolius
poro gabaliuką
3 skilteles česnako
alyvuogių aliejaus
citrinos sulčių
mairūno, raudonėlio, baziliko ir rozmarino džiovinto
druskos labai mažai

Burokėlį ir obuolius nulupti, sutarkuoti smulkia tarka (burokine). Pagrindinis mano uždavinys buvo užmaskuoti tą "žemišką" burokėlio kvapą. Tai ir padarome česnako ir kitų gėrybių pagalba. Česnaką sutraiškyti plokščiąja peilio puse ir supjaustyti smulkiai, porą irgi susmulkinti. Pilti lašelį aliejaus, įspausti šiek tiek citrinos sulčių, barstyti prieskoniais, maišyti ir valgyti. Vieni vitaminai, jokių kalorijų (na biškį yra, aišku, bet laaaaaaaaaaaaabai mažai...). Einu dar dubenėlį suvalgysiu...

2009 m. spalio 7 d., trečiadienis

Slyvų pyragas


Receptas nusižiūrėtas pas Dautartę, dėkui jai už tokį skanumyną! Labai greitai pagaminamas ir taip pat greitai ir skaniai suvalgomas.

Taigi reikės:
  • 10 - 12 slyvų
  • 10 kupinų šaukštų miltų
  • 90 gr. sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 150 gr. cukraus
  • 150 ml. pieno
  • 3 nubraukti šaukšteliai kepimo miltelių arba valgomosios sodos
  • 1 šaukštelis cinamono

Orkaitę įkaitinam iki 180 C. Pasiruošiame nedidelę skardelę: ištepam sviestu, pabarstom miltais. Slyvas perpjaunam, pašalinam kauliukus. Kepimo miltelius ar sodą sumaišom su miltais, ten pat keliauja supjaustytas sviestas, kiaušinis, cukrus ir pienas. Sumaišom viską gerai su mikseriu. Tešlą pilam į skardelę, ant viršaus gražiai surikiuojame slyvas, perpjauta puselę į viršų. Gausiai pabarstom su cukrumi sumaišytu cinamonu. Kepam 40 min.

Kitą kartą pabandysiu viršų papuošti morengine kepuraite (2 baltymai gerai išplakti su 4 šaukštais cukraus, padengti pyragą po 30 min. kepimo, kepti dar 15 min). Šį kartą per vėlai sugalvojau...

2009 m. spalio 6 d., antradienis

Mėsos "garinukai"



Šiandien pietums nutariau pagaminti dietinio maisto. Ta proga atsiverčiau 832 puslapių talmudą "Kolūkietės namų ūkis", 1958 m. Susiradau skyrių "Dietinis maitinimas", receptą Nr. 16 "Mėsos maltiniai, virti garuose". Receptą pateikiu su šiokiais tokiais patobulinimais.

*mėsos faršo (kiauliena, jautiena, vištiena, veršiena, viskas tinka)
*smulkinto svogūno
*piene mirkytos sužiedėjusios bandelės
*druskos
*šviežios baziliko lapelių susmulkintų

Dideliam puode su sieteliu užverdam vandenį (jei neturim specialaus garintuvo), tik reikia žiūrėti, kad sietelis nesiektų vandens. Iš visų išvardintų gėrybių darom mažus maltinukus. Dedam į sietelį, uždengiam dangtį ir verdam apie 30 min. Valgom su šviežiom daržovėm. Geros dietos!

2009 m. spalio 4 d., sekmadienis

Čekiškas guliašas


Stengiuosi nenaudoti jokių ten paruoštų prieskonių mišinių, norisi visada savaip kažką sumaišyti. Vieną kart vienaip gaunasi, kitą - kitaip. Bet šįkart viešėdama Prahoje, prisivalgiusi be galo skanaus čekiško guliašo, surizikavau nusipirkti guliašo prieskonių mišinio "Gulášové koření". Gaminau pagal intrukciją, rastą ant kitos pakelio pusės.

Taigi mums reikės:
  • 1 kg. jautienos
  • 2 svogūnų
  • 1 pakelis guliašo prieskonių (paprikos milteliai, džiovinti svogūnai, malti kmynai, maltas mairūnas)
  • 4 šaukštai pomidorų tyrės
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 litras vandens
  • 2 šaukštai miltų
Jautieną supjaustom gabaliukais, prieš tai pašalinę gyslas, plėves ir riebalus. Svogūnus susmulkinam, pakepam su aliejumi keptuvėje. Išimam lauk. Per du kartus apkepam jautieną, dedam atgal svogūnus, beriam guliašo prieskonius, pomidorų tyrę, užpilam 1 litrą vandens, sudedam česnakus, uždengiam ir ant labai silpnos ugnies troškiname 1,5 val. Kai mėsytė išsitroškina, suminkštėja - išimame ją lauk. Į padažą įberiame porą šaukštų miltų, šiek tiek pakepiname, įberiame porą žiupsnių druskos, 4 šaukštus vanddens ir vėl sudedame atgal mėsą. Dar patroškiname 5 minutes. Valgom su kniedlikais arba bulvių koše. Šį kartą kniedlikas buvo atsivežtinis, iš Prahos, bet manau, kad reikės ir pačiai pabandyti pagaminti. Taigi užvirinam dideliame puode šiek tiek vandens, kai vanduo užverda - garuose pašildome supjaustytas riekeles kniedlikų. Skanaus!