2009 m. spalio 21 d., trečiadienis

Aguonų ir obuolių pyragas


Pro Lietuvą ką tik praūžė aguonų debesis iš Prancūzijos: nutūpė pas Sonatiną, pas Bea, pas Vilmą... Įtariu, kad ir dešimtyse kitų virtuvių. Taip pat ir mano :) To vizito rezultatas - nuostabus aguonų, obuolių ir riešutukų pyragas.
Kaip visada šio bei to padauginau, taigi mano pyragas buvo keptas taip:
  • 5 kiaušiniai
  • 200 gr. cukraus
  • 1,5 arb. šaukšt. vanilinio cukraus
  • 100 g. lazdyno riešutų
  • 4 valg. šaukšt. sviesto
  • 150 gr. miltų
  • 1,5 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 4 obuoliai (geriausi - iš draugės sodo ;)
  • 200 gr. aguonų
Pasiraitom rankoves, užsidedam prijuostę ir prie darbo.

Orkaitę įkaitinam iki 180C. Kepimo formą (aš naudojau apvalią, išardomą) ištepam sviestu.
Riešutus sutraiškom su kokiu akmeniu (turiu tam reikalui virtuvėje tokį pastovų gražuolį). Arba su blenderiu pasmulkinam... Aguonas nuplikom, gerai vandenį nuvarvinam. Obuolius nulupam, supjaustom kubeliais. Sviestą ištirpinam. Trynius gerai išplakam su cukrumi, beriam miltus (sumaišytus su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi), mūsų riešutukus, obuolius ir aguonas. Ir sviesto nepamirštam supilti. Gerai išmaišom. Kiaušinių baltymus išplakam su žiupsniu druskos. Gerai išplakam, kad apvertus dubenį jie ten ir pasiliktų. Atsargiai įmaišom į aguonų ir kitų gėrybių masę. Pilam viską į kepimo formą. Kepam apie 50 - 55 minutes. Ar iškepė patikrinam su mediniu pagaliuku: bedam į patį vidurį, jei ištraukiam sausą - viskas, kviečiam visus prie stalo ir gardžiuodamiesi suvalgom.

3 komentarai:

Saldainiuks rašė...

Negalima ziureti man tokiu graziu nuotrauku, nes ziauriai uzsimanau ko nors saldaus :))
Niekada nieko nedariau su aguonomis, jas visada reikia nuplikyti? Ar cia butent sian receptui.

Asta rašė...

Niam niam, kaip skaniai atrodo, jaučiu, kad tas debesis jau sparčiai irias link manęs :D
Aš kažkada Kalėdom kepiau kažkokį Japonišką aguonų ir obuolių pyragą, o čia taip panašu... jaučiu, kad skanu fantastiškai! :)

egidija rašė...

ačiū, merginos, už gerus žodžius. Saldainiuk,del aguonų nežinau.. Aš su jom mažai ką darau. Kaip supratau šitam pyragui galima ir plikyti ir ne :) Pasirinkimo laisvė. O šiaip nuplikius jos kažkokios kvapnesnės palieka...