2009 m. liepos 28 d., antradienis

Šokoladinis "kvailelis"

Visą dieną ieškojau šokoladinio pyrago recepto. Norėjosi, kad būtų labai paprasta ir be jokių riešutų ar uogų. Mat pyragas buvo skirtas Pijui, kuris pyragus tik tokius ir valgo: be nieko. Tik su šokoladu. Na ką, vieną tokį receptą ir radau čia, pas poną David'ą. Pyrago pavadinimas aišku laaaaabai originalus, bet aš nelabai drįsau jo taip čia užvadinti. Šiek tiek sušvelninau, cha cha...

Taigi šitam kvailiukui reikės:
  • 300 gr. juodo šokolado
  • 200 gr. sviesto
  • 5 kiaušinių
  • 25o ml. cukraus
  • 1 šaukšto kakavos
Pasiruošiam pyrago formą. Aš naudojau tokią sudedamą, bet kitą kartą naudosiu vientisą. Po to paaiškinsiu kodėl. Taigi... Formą išsviestuojam, gerai pabarstome visus šonus ir dugną kakava. Orkaitę nustatome iki 175C, tegul kaista.
Sviestą ir sulaužytus šokolado gabaliukus kaitiname karšto vandens vonelėje arba virš ugnies šiek tiek kilstelėję. Kiaušinius ir cukrų gerai išplakame su mikseriu, po truputį supilame šokoladą, gerai išmaišom.
Apvyniojame formą folija iki pat kraštų, pilame paruoštą masę, ant viršaus taip pat uždedame folijos, gerai apvyniojame. Į skardą aukštais kraštais pripilame karšto vandens, per vidurį dedame mūsų pyragą.
Kepam 1 val. 20 min.
Ar iškepė galim patikrinti su pirštu palietę vidurį pyrago, pirštas turi būti sausas.


Išimam lauk, vyniojam šalin foliją, dedam ant grotelių, kad atšaltų.

Aš turbūt nelabai gerai apvyniojau formą, tai pateko šiek tiek vandens, bet skonio tai nesugadino, tik šiek tiek nuotaiką. Taigi kitą kartą naudosiu kad ir kekso formą.
Na, o tokį pyragiuką skanu valgyti su plaktą grietinėle, ledais ar kokiom uogom. Aš pasirinkau mėlynes. Pijus, aišku, sukirto be nieko.



2009 m. liepos 27 d., pirmadienis

Pupų "Kažkas"


Ilgai sukau galvą ką skanaus galima pasigaminti iš šviežių pupų. O ilgų galvojimų ir trumputės meditacijos prieš šaldytuvo turinį, gimė šis valgis. Nei troškinys, nei košė, nei šiupinys. Tiesiog "kažkas".
Taigi šiam "kažkam" reikės:
  • šviežių pupų
  • vytintos jautienos
  • petražolių, krapų
  • česnakų
  • prieskonių
  • džiovinto varškės sūrio "pjūvenų"
Pupas išgliaudom iš ankščių, verdam apie 1 val. sūriame vandenyje. Tuo metu supjaustome mėsytę, žalumynus, česnako skilteles. Viską lengvai pakepiname alyvuogių aliejuje. Baigiant kepti pabarstome sūrio "pjūvenomis".

2009 m. liepos 20 d., pirmadienis

Savaitės eksperimentai

Matau šiek tiek apsileidau, nieko neberašau, gėda pelėda. O tiek visko gaminau, tiek gaminau... Prisikaupė visokiausių receptų iš internetinių platumų ir ilgumų, gi reikėjo kai ką ir praktiškai patikrinti.
Taigi šiam vakarui mes turim (tuo pačiu surašau ir įkvėpėjus:
  • rikota iš kefyro (ačiū Vilmai)
  • rožinis tinginys (dėkavoju Beatai)
  • lęšiai su ryžiais
  • Baltarusijos vėliavos desertas (kažkas panašaus čia)
  • aviečių ir braškių kubeliai

Na, o dabar apie viską iš eilės...


Rikota iš kefyro

Paimam plastikinį pakelį kefyro ir metam į šaldiklį. Tegul pamiega per naktį. Ryte žadinam, subadom vieną šoną su šakute, tada į kiaurasamtį, kiaurasamtį į kriauklę, tegul tirpsta per visą dieną kol maišiukas beveik visai subliūška. Jei liko ten kokio skysčio - pamėginam švelniai paspaudžiant maišiuką pašalinti jį. Nu va ir viskas... Prakerpam maišelį ir mėgaujames švelnute, be jokių gumulėlių rikotos varške... Aš dar tokį ant greitųjų receptuką sumeistravau: rikota, šaldyta braškių "košė" ir pjaustyti mėtos lapeliai.

Rožinis tinginys

Šiam barbiškam tinginiukui reikės:

  • 2 pakelių sausainių "Gaidelis"
  • 200 gr. juodo šokolado
  • indelio kondensuoto pieno
  • 100 gr. sviesto
  • 150 gr. žemės riešutų chalvos
  • 4 rožinių zefyrų

Sausainius ir chalvą sutrupinam, šokoladą su sviestų ištirpinam. Į šokoladą supilam kondensuotą pieną, gerai išmaišom. Zefyrus supjaustom stambesniais gabaliukais. Viską sumišom, pilam į kepimo popieriumi išklotą skardą, gerai suspaudžiam, "sutrombuojam". Kad geriau susislėgtų aš ant viršaus dar indą su vandeniu uždėjau, akmenim apkroviau :) Nu ir į šaldytuvą, kad numigtų per naktelę. O jau grožis, o jau skonis...

Galim iš šitas ponias pavaišinti, o tai 85 metus geria tik kavą su likeriu, gal ir nusibodo jau...

Kas ten toliau? Aha...

Lęšiai su ryžiais

Na čia tai jau nieko ypatingai sudėtingo ar protingo. Virti lęšiai, ryžiai, česnako skiltelė ir pomidoro gabaliukai. Labai sveika ir skanu.

Baltarusijos vėliavos desertas

Tokia paprasta Eton mess deserto variacija. Kai kas mano, kad desertas buvo įkvėptas Labradoro šuns, kuris užlipo ant pikniko krepšio ir viską sutrypė: morengus, braškes, grietinėlę... Labai greitas dalykas.

  • kokosiniai morengai
  • avietės
  • plakta grietinėlė

Morengus sutrupinam, ant jų beriam avietes, viską karūnuojame su trupučiu vanilės ir cukraus plakta grietinėle.

Aviečių ir braškių kubeliai


Pastoviai šaldytuve prisikaupia visokių uogų, kažkaip jau nusibosti pradeda matyt. Tad reikia kažką su jom daryti, kad nebūtų nuobodu ir nereiktų verkti, kad vėl kažkas šaldytuve nebekokios kondicijos guli. Toks panašus receptas jau buvo, tik šį kartą per pusę dėjau braškių ir aviečių. Man atrodo, kad gavosi dar skaniau: uogas sutrinti su cukrumi, supilti į ledų formeles, palaikyti šadiklyje per naktį. Viskas...



Dėkoju už dėmesį...

2009 m. liepos 17 d., penktadienis

Vegetariškas troškinys


Nieko šitame recepte ypatingo nėra, tiesiog skanu, sveika ir sotu.

Imam visko pagal apetito ir šeimynos dydį:
  • žiedinio kopūsto
  • brokolio
  • morkų
  • mažų jaunų svogūniukų galvučių
  • pomidorų
  • petražolių, krapų,

Žiedinį kopūstą ir brokolį suskirstome mažesniais kopūstukais, morkas nuskutame ir stambiai supjaustome, svogūniukus nuvalome. Dedame viską virti. Svogiūnukų nepjaustyti. Virti gal kokias 15 - 20 min. Po to viską supilam į kiaurasamtį, gerai tegul nuvarva vandenukas. Dedam viską į keptuvę su keliais šaukštais aliejaus. Ten pat suberiam supjaustytus pomidorus, stambiai suplėšytus krapus ir petražoles, patroškinam kokias 5 minutes. Jei norim - dedam druskos ar prieskonių kokių. Pagal idėją turėjau dar šviežių žalių žirnelių bent porą saujų įberti, ale kaip tinginys užėjo juos gliaudyti...

2009 m. liepos 14 d., antradienis

Voveraitės su bulvėmis arba "Myliu turgų"



Vakar buvo apėmusi "turginė" nuotaika, tai prisipirkau visokių skanėstų, skanumynų. Ir paruošiau labai skanią vakarienę. Vyras iš pradžių pareiškė, kad gamink tik sau pačiai "jau aš grybų tai tikrai nevalgysiu". Priminė man, kaip aš buvau grybais atsinuodijusi ir ligoninėje gulėjau... Ot koks... Nu bet ten situacija visai kitokia (grybai buvo konservuoti ir šimtą metų atidaryti).
Taigi mums reikės:
  • 0,5 kg. voveraičių šviežių
  • sūdytų lašinukų
  • petražolių gerą saują
  • svogūnų laiškų ir mažų jaunų jų galvučių
  • česnako jauno porą skiltelių
  • šviežių lietuviškų bulvių

Bulvikes nuplauname, nušveičiame su kokiu šepetukų. Tegul odelė lieka, gi bulvės dar jaunos... Supjaustom, dedam virti. Kol bulvės verda ploviau grybus. O Dieve, Dieve... Užsiknisau, nes kiekvieną grybuką nučiupinėjau , kad nė šapelio neliktų.

Kol grybukai džiūva, supjaustom skaniuosius baltarusiškus sūdytus lašinukus... Mmm kokie skanūs... Vieną kitą gabaliuką galima ir taip suvalgyti.

Supjaustytus lašinukus metam į keptuvę, tegul pačirškia. Galima šliūkštelt aliejaus, bet nebūtina.

Tuo tarpu susipjaustome žalumynus:


Lašinukai jau apskurdo, dedam prie jų voveraites, uždengiam ir galim patinginiauti kokias 10 minučių, knygą ar žurnalą paskaityti... Beje bulvių neužmirštam, jos jau bus išvirusios. Tegul šiltai pasiilsi. Grižtam prie mūsų grybukų. Nuimam dangtį ir dar geras 5 minutes pakepinam, beriam mūsų žalumynus ir dar porą minučių leidžiam visiems keptuvėje susidraugauti.

Viskas. Einam valgyti :) O "Grybų nevalgytojas" bent kelias lėkšes sulapnojo ir man atrodo dar būtų norėjęs :)

2009 m. liepos 13 d., pirmadienis

Sumuštiniai su avokadu ir varške



Nieko daug nepasakosiu, tiesiog man tokie sumuštinukai labai skanu pusryčiams (savaitgaliais, nes šiaip dažniausia nepusryčiavusi lekiu ir visada vėluoju...)
Taigi reikia:
  • skanios duonos (kad ir tos švediškos)
  • avokado prisirpusio
  • varškės tepamos (jau paruoštos iš parduotuvės)
  • alyvuogių aliejaus
  • pipirų, druskos, žolelių kokių nors
Varškę ant duonos, avokadus ant varškės, šlakelis aliejaus, žiupsnelis druskos ir pipiriukų. Skanių pusryčių!




2009 m. liepos 9 d., ketvirtadienis

Dieviškoji Ana Pavlova


Ilgai varvinusi seiles bežiūrėdama į paveikslėlius, beskaitydama šen bei ten apie tą nuostabų Anos Pavlovos desertą (žymi balerina), pagaliau pribrendau šitam kulinariniam išbandymui. Ir pasirodo, kad tai vienas iš lengvesnių torčiukų, kuriuos teko kada gyvenime gaminti. Receptą pagrinde žiūrėjau iš La tartine gourmande ir Beatos virtuvės.
Desertas gavosi nerealiai, tiesiog dieviškai skanus. Toks mano tipo.

Taigi nuostabiajai Anai reikės:
  • 8 kiaušinių baltymų
  • 16 šaukštų cukraus
  • 1/4 šaukštelio citrinos rūgštelės
  • 1 šaukštelį krakmolo
  • 500 ml plakamos gretinėlės
  • vanilės arba vanilinio cukraus (nebūtinai)
  • šviežių braškių (arba aviečių)
Baltymus plakam su mikseriu iki pabalimo, tada po truputi beriam cukrų. Plakam tol, kol baltymai pasidarys purūs ir standūs. Beriam rūgštelę ir krakmolą, plakam toliau. Plakti reikia tol, kol apvertus dubenį baltymai neiškrenta (labai aiškiai parašiau, cha cha). Orkaitė turi būti įkaitusi iki 160C. Į skardą įkloti kepimo popierių, patepti aliejumi ir pabarstyti krakmolu. Baltymus dėti į skardos vidurį, jokių formu nereikia, teisiog peiliu gražiai suformuoti apvalų tortuką. Kepti vieną valandą. Iškepus palikti atvėsti, kad ir per naktį. Aš neturėjau progos tortuką kitą dieną sutaisyti, tai orkaitėje, praktiškai pora parų pralaikiau. Vidus buvo minkštutėlis, kaip paukščių pienas, o išorė traški.
Taigi.. Ruošiam mūsų desertą toliau. Grietinėlę išplakam su vanile. Tepam ant torto pagrindo. Braškes supjaustom, beriam ant grietinėlės. Tada kviečiam visus patirti desertinės ekstazės.


2009 m. liepos 7 d., antradienis

Švediška močiutės duona arba Mormors bröd


Kažkada seniai seniai , prieš šimtą metų, gyvenau Švedijoje. Kas man patiko iš maisto? Ne viskas ir net ne dauguma. Taigi mano sąrašiukas būtų toks:
  • Köttbullar (mėsos kukuliukai) su bruknių uogiene
  • Pytt i panna (bulvių ir mėsos kepti kubeliai su kiaušiniais)
  • Kokt lutfisk i ugn (kepta žuvis. Įtariu, kad tai budavo menkė)
  • Ugns pannkaka (panašu į Jorkšyro pudingą)
  • Visokie ten "paj" (pyragai) su uogomis ir daug daug plaktos grietinėlės (beje, Švedijoje pamėgau plaktą grietinėlę be cukraus. Ir dabar tik taip gaminu.)
  • Ir be abejo švediška duona... Ypatingai tos visokios "tunnbröd" (plonos duonos)... Pastoviai mamos prašau atvežti iš ten Polar bröd, kurią sušaldau ir po to kelis mėnesius paskrudinusi tosteryje valgau...
Na o šiandien pagaliau, o pagaliau, išsikepiau svensk bröd ir pati. Ačiū už receptą Klausui. Tusen tack Claes! Šitą receptą jis gavo iš savo močiutės ir dabar švenčių proga kepa šitą duoną visai giminei.


Taigi , tataigi:
  • 500 ml (275 gr ) ruginių miltų
  • 1000 ml (600 gr) kvietinių miltų
  • 75 ml cukraus
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 500 ml pieno
  • 50 gr margarino arba sviesto
  • 50 gr mielių (arba 25 gr. sausų mielių)
Sumaišom miltus, druską ir cukrų. Pašildom pieną iki 38C, sudedame ten mieles ir sviestą. Dedant sausas mieles dar reikėtų įdėti šaukštelį cukraus ir šaukštą miltų. Palaikom dešimt minučių (jei mielės sausos). Supilam viską į miltus ir gerai išminkome. Uždengiam rankšluočiu ir paliekame šiltoje vietoje 1 - 1,5 val. Įkaitiname orkaitę iki 200C. Tešlą padaliname į 8 dalis. Kiekvieną dalį iškočiojame į paplotėlius. Subadome šakute (būtinai!!!).


Į skardą dedame po du paplotėlius ir kepame 7-8 minutes. Neperkepinti! Iškepusius atvėsiname ant grotelių. Jei visos duonos iškart nesuvalgome, galima užšaldyti ir po to, kaip ir minėjau, į tosterį ir duonytė kaip šviežia.



2009 m. liepos 5 d., sekmadienis

Gaspačo su arbūzu arba Raudonoji vakarienė


Tokią nuostabaus skonio ir įdomaus derinio sriubą su sesute ragavome Barselonoje. Štai mano variantas, su šiokiais tokiais patobulinimais.

2 porcijoms reikia:

  • 4 sunokusių kvepiančių pomidorų
  • porą šaukštų alyvuogių aliejaus
  • arbūzo
  • riekės baltos duonos
  • prieskoninių žolelių rinkinio
  • druskos

Pomidorus nuplikyti ir nulupti. Tada prasideda pats nemaloniausias darbelis - išvalom pomidorų sėklas, turi likti tik "griaučiai". Sėklas metam lauk, jų mums nebereikės, o pomidorus su šaukštu aliejaus sutriname blenderiu. Turi gautis tiršta sriubytė, be nei vieno gumuliuko.
Padarome trupinius: duoną su šaukštu aliejaus, žolelėmis ir druska gerai suminkome, galima ir su pirščiukais, suplėšome į trupiniukus.
Sriubą pilame į lėkštę, patupdome viduryje kelis arbūzo rutuliukus, pabarstome trupiniukais.


Na o desertui - braškių kubeliai. Paruošti aišku reikėtų iš vakaro, nes gana ilgai šąla... Taigi.. Reikia tik braškių ir cukraus. Braškes su cukrumi sutriname su šakute, ar (nežinau kaip tiksliai vadinasi) bulvių košės grūstuvu. Supilame į formeles ledukams ir kišam į šaldiklį. Labai paprasta ir skanu, ypač vasarą... Tokie kubeliai tinka ir į kokius kokteiliukus įmesti...


Tai va tokia lengva, raudona vakarienė...