2009 m. liepos 7 d., antradienis

Švediška močiutės duona arba Mormors bröd


Kažkada seniai seniai , prieš šimtą metų, gyvenau Švedijoje. Kas man patiko iš maisto? Ne viskas ir net ne dauguma. Taigi mano sąrašiukas būtų toks:
  • Köttbullar (mėsos kukuliukai) su bruknių uogiene
  • Pytt i panna (bulvių ir mėsos kepti kubeliai su kiaušiniais)
  • Kokt lutfisk i ugn (kepta žuvis. Įtariu, kad tai budavo menkė)
  • Ugns pannkaka (panašu į Jorkšyro pudingą)
  • Visokie ten "paj" (pyragai) su uogomis ir daug daug plaktos grietinėlės (beje, Švedijoje pamėgau plaktą grietinėlę be cukraus. Ir dabar tik taip gaminu.)
  • Ir be abejo švediška duona... Ypatingai tos visokios "tunnbröd" (plonos duonos)... Pastoviai mamos prašau atvežti iš ten Polar bröd, kurią sušaldau ir po to kelis mėnesius paskrudinusi tosteryje valgau...
Na o šiandien pagaliau, o pagaliau, išsikepiau svensk bröd ir pati. Ačiū už receptą Klausui. Tusen tack Claes! Šitą receptą jis gavo iš savo močiutės ir dabar švenčių proga kepa šitą duoną visai giminei.


Taigi , tataigi:
  • 500 ml (275 gr ) ruginių miltų
  • 1000 ml (600 gr) kvietinių miltų
  • 75 ml cukraus
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 500 ml pieno
  • 50 gr margarino arba sviesto
  • 50 gr mielių (arba 25 gr. sausų mielių)
Sumaišom miltus, druską ir cukrų. Pašildom pieną iki 38C, sudedame ten mieles ir sviestą. Dedant sausas mieles dar reikėtų įdėti šaukštelį cukraus ir šaukštą miltų. Palaikom dešimt minučių (jei mielės sausos). Supilam viską į miltus ir gerai išminkome. Uždengiam rankšluočiu ir paliekame šiltoje vietoje 1 - 1,5 val. Įkaitiname orkaitę iki 200C. Tešlą padaliname į 8 dalis. Kiekvieną dalį iškočiojame į paplotėlius. Subadome šakute (būtinai!!!).


Į skardą dedame po du paplotėlius ir kepame 7-8 minutes. Neperkepinti! Iškepusius atvėsiname ant grotelių. Jei visos duonos iškart nesuvalgome, galima užšaldyti ir po to, kaip ir minėjau, į tosterį ir duonytė kaip šviežia.



Komentarų nėra: