2009 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Persikutis arba "per kančias, į ..."


Šio įrašo nebūtų be sponsorių, taigi ačiū visiems, kurie padėjo apsirūpinti šiam pyragui reikalingais produktais. Nesijaudinkit, neparsidaviau, jokios komercijos :) Teisiog iš vienur atsirado dėžė persikų, iš kitur - pagalbos ranka-piniginė parduotuvėje perkant produktus. Gera turėti draugų...Na, o už receptą eilinį kartą dėkoju broliams bernardinams.

Taigi. Mūsų Persikučiui reikės:
  • 1 kg. persikų
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • ketvirčio šaukštelio malto muskato
  • 1 šaukšto cukraus
  • 100 gr. sviesto
  • 200 gr. cukraus
Tešlai reikės:
  • 150 gr. sviesto
  • 150 gr. cukraus
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 kiaušinių
  • vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio malto muskato
  • 250 ml. pieno
  • 250 gr. miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
Orkaitė turi būti įkaitusi iki 180 C.
Persikus nupjaunam, supjaustom skiltelėm, užpilam prieskonius, šaukštą cukraus, išmaišom ir atidedam į šoną.
Keptuvėj ar kokiam kitam inde ištirpinam cukrų su sviestu. Kad nesudegtų, maišom mediniu šaukštu. Pilam ant persikų.
Sviestą, cukrų, druską, kiaušinius išplakam su mikseriu. Dedam likusius produktus ir vėl gi gerai išmaišom.
Kepimo formą, tokią apvalią išlankstomą, išklojam kepimo popieriumi. Pilam persikiukus, ant viršaus tešlą užverčiam.
Dedam į orkaitės vidurį, kepam apie 40 - 50 minučių.



Kai iškepa, ištraukiam ir ataušinam kokį pusvalandį. Tada dedam ant pyrago lėkštę ir apverčiam. Persikų sluoksnis turi būti viršuje. Valgom su grietininiais ledais.


Na o dabar apie iškilusius sunkumus... Matyt per daug iš persikų išsiskyrė skysčio, o cukrų su sviestu per trumpai kepinau. Tai pyrago viršus pasidengė ne karamėle, o persikų kompoto skonio padažu. Bet nieko, tą padažiuką pilam ant pyrago ir ledų. Dar skaniau gaunasi. Kita problema - per didelis pyragas gavosi, neturiu tokios lėkštės. Tai teko apipjaustyti pyrago kraštus. Tai vat kokios virėjos kančios...

4 komentarai:

Egle rašė...

Pyragas atrodo puikiai. AŠ tik nirėjau žodė apie brolius bernardinus. Mane labiausiai tam skyrely piktina, kad jie net nepasivargina parašyti iš kokio puslapio receptas pasiskolintas ar išverstas. Nes.nu.vistiek. dažnai matosi ryškios vertimo (pa)klaidos.

O ir šiaip, skaitau ir prenumeruoju ir nepremenumeruoju, o tik skaitau daug puslapių ir žurnalų apie maistą, kartais net taip aiškiai matosi iš kur tas receptas. negi taip sunku parašyti?

Egle rašė...

o, siaube siaubeli, klaidų skubėdama privėliau :)

egidija rašė...

malonu, kad užsukot :)
nu aš visada stengiuos nurodyti iš kur receptą nusižiūrėjau. nesunku gi... o klaidų pas juos aš irgi pastebėjau, rašiau jau...

Anonimiškas rašė...

Ačiū už receptuką. Jei sugalvočiau dar daryti tokį pyragą dėčiau mažiau tešlos gal kokios 2/3 ir daugiau persikų :) Leidau pastovėti persikams su cukrum ir į karamelę dėjau persikus be sulčio. Sultį sumaišiau su nedideliu kiekiu karameles ir užpiliau ant pyrago kepimo pabaigoje. Skanaus :)