2009 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis

Šokoladas ir Filadelfija


Kažkokia matau šokoladinė manija mane apsėdusi. Trečias šokoladinis pyragas. Tokius dalykus, aišku, ne mano nosiai sukurti, tai vėl receptas nusižiūrėtas pas tokį Paryžiui gyvenantį amerikietį. Įdėją dėl Filadelfijos pametėjo Monkey dinner.

Mums reikės:

Šokoladiniam pagrindui
  • 85 gr. sviesto
  • 120 gr. juodo šokolado (aš naudojau su abrikosų skoniu)
  • 150 ml. cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 130 ml. miltų
  • 1 sriubinis šaukštas kakavos
  • žiupsnis druskos
  • 1 arb. šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 gr. juodo šokolado (70 - 85 proc.)

Baltam sluoksniui
  • 2 indeliai (po 125 gr.) Philadelphia tepamo sūrio (be priedų)
  • 1 trynys
  • 5 sriub. šaukštai cukraus
  • žiupsnelis vanilinio cukraus

Pasiraitojam rankoves ir.... Orkaitę įkaitinam iki 180 C. Pasiruošiam nedidelę kvadratinę formą: įtiesiam kepimo popierių, patepam aliejumi. Sviestą, supjaustytą į gabaliukus, ir sulaužytą šokolado plytelę tirpiname ant lėtos ugnies. Beriam cukrų, miltus, kakavą, druską, vanilę. Išmaišom gerai. Suberiam 70 - 85 proc. šokoladą supjaustytą gabaliukais. Gerai išmaišom. Supilame gautą masę į mūsų formą.
Sumaišom gerai baltojo sluoksnio produktus. Šaukštu dedame po krūvelę ant šokoladinio sluoksnio. Gaunasi 6 balti kupstukai. Paimam šakutę ir šiek tiek pakedename, kad juodas susidraugautų su baltu, bet neįsijaučiam. Taip vos vos.
Kepam 35 minutes. Išimam, atvėsinam. Lupam popierių šalin, supjaustom, kviečiam draugus prie stalo. Labai gerai jautėsi tas abrikosinis šokolado skonis. Skanus derinys.

Patisono troškinukas


Parsitempi žmogau visokių keistenybių iš turgaus, tai ir vark... Galvok, medituok, svajok ką čia pagaminti... O parkeliavo į namus gražus patisonas. Gulėjo vargšas ant palangės kelias dienas, laukė...

Taigi:
  • 1 patisonas (kokio 1 kg. dydžio)
  • 2 prinokę/ pernokę pomidorai
  • 3 skiltelės česnako
  • alyvuogių aliejaus
  • prieskonių (baziliko, kajeno pipirų, paprikos miltelių)
Patisoną perpjaunam, pašalinam sėklas. Galima nuskusti odą, aš palikau. Supjaustom šiaudeliais.
Sumetam į verdantį vandenį, apverdam kelias minutes. Nukošiam. Dedam į didelę keptuvę, ten pat keliauja nulupti ir supjaustyti pomidorai, aliejus, supjaustyti česnakai... Uždengiam ir troškinam gal kokias 15 minučių. Baigiant beriam mūsų prieskonius. Valgom su tokiais super duper spalvingais makaronais. Gaila, nežinau itališko pavadinimo. Panašiausiai ką radau buvo "cavatelli", o gal "trofie". Jei kas žino kaip tai vadinasi - būsiu dėkinga.

2009 m. rugpjūčio 21 d., penktadienis

Ryžių vermišeliai su daržovėmis


Kažkaip netyčia visai skaniai gavosi. Pastebėjau, kad ruošiant daržoves ar mėsą labai retai kada naudojuosi receptais. Tiesiog imu kas po ranka, arba nusiperku kažką, kas tuo momentu atrodė skanu... O ir gaminimas visada kažkoks skirtingas gaunasi kiekvieną kartą. Vat pyragų, tortų be recepto tikrai neiškepčiau. Labai svarbu ten viską tiksliai žinoti ir gali tik šiek tiek paimprovizuoti.

Taigi:
  • ryžių vermišeliai
  • virtų lęšių
  • nedidelė cukinija
  • poro 10 cm.
  • pusė svogūno
  • pora pomidorų
  • prieskoniai, druska
Cukiniją, porą ir svogūną supjaustom šiaudeliais. Kepam ant didelės ugnies didelėj keptuvėj. Vermišelius užpilam verdančiu vandeniu, palaikom 4 min., po to perliejam šaltu vandeniu. Pomidorus nuplikom, nulupam, supjaustom ir metam į keptuvę. Šiek tiek dar pakepam. Ten pat keliauja jau virti lęšiai ir mūsų vermišeliai. Gerai viską išmaišom, pakepam porą minučių. Beriam prieskonius kokius turim, druskos.

Na ir viskas. Labai skanu, sveika beigi vegetariška. Bandom valgyti su lazdelėm.

2009 m. rugpjūčio 20 d., ketvirtadienis

Šokoladinė ekstazė


Neatsilaikiau... Ir vėl... Nu kaip gali atsilaikyti ir neišbandyti tokio lengvo recepto? Šiandien pamačiau, šiandien iškepiau... Tikiuosi , kad šiandien nesuvalgysiu viso. Gi rytoj ant kavos su drauge susibėgam šio pagaminimo lengvumo ir skonio šedevro ragauti. Vyras irgi į visas dietas spjovė, jau du gabalus suvalgė... O jau gyrė, o jau gyrė... Ačiū Jums, Monkey Dinner, už šitą ekstazę.

Na už teks ditirambus giedoti. Rišamės prijuostę ir į virtuvę:
  • 250 gr. sviesto
  • 300 gr. juodo šokolado (dėjau 85 proc. apie 200 gr. + 100 gr. įvairaus procentumo (nuo 30 proc. iki 50 proc. - nu kas šaldytuve mėtliojosi)
  • 300 gr. cukraus
  • 4 šaukštai vandens
  • 5 tryniai
  • 5 baltymai
  • biškutukas druskos
Taip...
Orkaitę įkaitinam iki 170 C. Išlankstomą formą ištepam sviestuku, įklojam kepimo popierių. Nukarpom atsikišusius kraštus.
Šokoladą ir sviestą susmulkinam. Vandenį pilam į cukrų. Ant lėtos ugnies tirpinam, pamaišom, laukiam kol užvirs. Gaunasi toks sirupėlis. Atsargiai! Neragaujam, liežuvis nepadėkos mums. Pilam tą sirupą ant šokolado, maišom energingai, kol viskas ištirps. Po vieną įmaišom trynius. Dedam į šoną, užsiimsim baltymais. Su mikseriuku juos gerai išplakam, neužmirštam biškiuką druskos įberti. Plakam, kol, Pijaus žodžiais, baltymai "susicementuoja", t.y. apvertus dubenį nekrenta lauk. Po truputį maišom į šokolado masę, neskubėdami, švelniai...
Du trečdalius tešlos pilam į formą. Kepam 40 min. Traukiam lauk, supilam likusią masę. Dar 20 minučių tegul kepa. Antras sluoksnis duoda tokią skanią plutelę ir yra šiek tiek skystesnis už apatinį. Reikėjo dar kakava apibarstyti, bet (siurprizas, siurprizas) vėl užmiršau. Bet gal ir gerai, tą skanią plutą nesinori sugadinti. Nebarstysiu.

Tai skanaus visiems, kas skaito :)

2009 m. rugpjūčio 18 d., antradienis

Sausainiai su pomidorais arba šokoladu


Šiems sausainiams reikia tik kelių dalykų ir aš sugebėjau vieną iš jų užmiršti įdėti. Kolosali atmintis! Neįtikėtinas išsiblaškymas! Matyt gresia Alzhaimeris...

O reikės štai tokių produktų (receptą nusižiūrėjau čia):
  • 100 gr. minkšto sviesto
  • 3 kiaušinių
  • 400 ml. miltų
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • marinuotų, saulėje džiovintų pomidorų
  • moliūgo sėklų
  • 100 gr. juodo šokolado
Orkaitę įkaitinam iki 180 C.
Sviestą gerai išmaišom su kiaušiniais, beriam miltus su kepimo milteliais (o juos aš kaip tik ir užmiršau... Ir tik dabar, rašydama, prisiminiau). Tešlą dalinam į dvi dalis. Į vieną įmaišom supjaustytus pomidorus ir moliūgo sėklas. Į kitą dalį - gabaliukais stambiais supjaustytą šokoladą. Kepam apie 25 min.
Skanūs gavosi ir be kepimo miltelių. Bet reikės pabandyti kitą kartą jų neužmiršti, o gal bus dar labiau, labiau...
Viršutinėse foto - su šokoladu, apačioj su pomidorais ir moliūgo sėklom.


2009 m. rugpjūčio 13 d., ketvirtadienis

Persikutis arba "per kančias, į ..."


Šio įrašo nebūtų be sponsorių, taigi ačiū visiems, kurie padėjo apsirūpinti šiam pyragui reikalingais produktais. Nesijaudinkit, neparsidaviau, jokios komercijos :) Teisiog iš vienur atsirado dėžė persikų, iš kitur - pagalbos ranka-piniginė parduotuvėje perkant produktus. Gera turėti draugų...Na, o už receptą eilinį kartą dėkoju broliams bernardinams.

Taigi. Mūsų Persikučiui reikės:
  • 1 kg. persikų
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
  • ketvirčio šaukštelio malto muskato
  • 1 šaukšto cukraus
  • 100 gr. sviesto
  • 200 gr. cukraus
Tešlai reikės:
  • 150 gr. sviesto
  • 150 gr. cukraus
  • 1 šaukštelio druskos
  • 2 kiaušinių
  • vanilinio cukraus
  • 1 šaukštelio malto cinamono
  • 0,5 šaukštelio malto muskato
  • 250 ml. pieno
  • 250 gr. miltų
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
Orkaitė turi būti įkaitusi iki 180 C.
Persikus nupjaunam, supjaustom skiltelėm, užpilam prieskonius, šaukštą cukraus, išmaišom ir atidedam į šoną.
Keptuvėj ar kokiam kitam inde ištirpinam cukrų su sviestu. Kad nesudegtų, maišom mediniu šaukštu. Pilam ant persikų.
Sviestą, cukrų, druską, kiaušinius išplakam su mikseriu. Dedam likusius produktus ir vėl gi gerai išmaišom.
Kepimo formą, tokią apvalią išlankstomą, išklojam kepimo popieriumi. Pilam persikiukus, ant viršaus tešlą užverčiam.
Dedam į orkaitės vidurį, kepam apie 40 - 50 minučių.



Kai iškepa, ištraukiam ir ataušinam kokį pusvalandį. Tada dedam ant pyrago lėkštę ir apverčiam. Persikų sluoksnis turi būti viršuje. Valgom su grietininiais ledais.


Na o dabar apie iškilusius sunkumus... Matyt per daug iš persikų išsiskyrė skysčio, o cukrų su sviestu per trumpai kepinau. Tai pyrago viršus pasidengė ne karamėle, o persikų kompoto skonio padažu. Bet nieko, tą padažiuką pilam ant pyrago ir ledų. Dar skaniau gaunasi. Kita problema - per didelis pyragas gavosi, neturiu tokios lėkštės. Tai teko apipjaustyti pyrago kraštus. Tai vat kokios virėjos kančios...

2009 m. rugpjūčio 10 d., pirmadienis

Humusas


Palankiai likimui susiklosčius šiam patieklui produktus radau ilgai neieškojusi. Net keista... O tik paklausykit kaip jie įdomiai skamba... Tahini... Avinžirniai... Egzotika kažkokia... Kas čia per daiktai tokie tingiu plėstis (vis dėl to ir blogo pavadinimas leidžia man taip pasielgti), tiesiog skanų dalyką išėjo pagaminti... Tas dalykas humusu vadinasi. Arabai, žydai ir indai jį valgo pasičepsėdami. Gi labai vegetariškas, gi skanus ir maistingas...
Taigi mums reikės:
  • 0,5 litro virtų avinžirnių (skysčio, kuriame jie virė, neišpilam)
  • 5 skiltelių česnako
  • 150 ml. citrinos sulčių
  • 120 gr. Tahini (sumaltos skurdintos sezamo sėklos su aliejum išsuktos, būna ekomaisto skyriuose)
  • gerą kuokštą petražolių
  • kelis šaukštus alyvuogių aliejaus
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • kajeno pipirų (arba čili miltelių)

Su blenderiu gerai susmulkinam česnaką su tahini, aliejumi, citrinos sultimis ir druska. Beriam avinžirnius, smulkiai supjaustytas petražoles, pagal skonį kajeno pipirų. Viską gerai vėl su blenderiuku smulkinam. Po šiek tiek įpilam to skysčio, kuriame virė avinžirniai. Ragaujam ir pagal skonį pridedam ko mums truksta. Turi gautis kažkas panašaus į bulvių košę. Neturi likti nei vieno sveiko avinžirniuko.

Dedam į dubenėlį, darom duobutę, įpilam alyvuogių aliejaus, pabarstom kajenais ar čili, petražolėm papuošiam. Valgom su lavašu ar kokia kita skania egzotiška duona.


2009 m. rugpjūčio 6 d., ketvirtadienis

Migdoliniai "cantuccini" su intriga


Neseniai teko ragauti labai skanių cantuccini. Tie kantučiniai – tai džiuvėsiai tokie, labai skanūs. Italai juos gamina, visaip į kavą ten mirko ir mėgaujasi. O kuom aš blogesnė? Kodėl turiu juos pirkti, jei galiu pati pagaminti.

Po šiokių tokių paieškų kaip pagrindą naudojau šitą receptą. Tiesa įvedžiau šokią tokią intrigą...

Taigi tataigi reikės:

320 gr. (arba 500 ml.) miltų
300 gr. cukraus pudros
1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
350 gr. migdolų
40 gr. migdolų plokštelių
20 gr. rožinių pipirų
0,5 arbatinio šaukštelio cinamono
1,5 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
4 kiaušiniai

Įkaitinam orkaitę iki 180 C.
Migdolus užpilam verdančiu vandeniu, palaikom apie 3 min. Nukošiam vandenį, nulupam odeles. Užknisantis darbelis, bet ko tik virėjos neiškenčia...
Dubenyje sumaišom miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius, pipiriukus (va kur ta mūsų intriga..), cinamoną, vanilę. Migdolų plokšteles su blenderiuku ar kavamale sutrinam iki tokių rupių miltų. Beriam į dubenį.
Nuluptus migdolus irgi šiek tiek su blenderiuku pasmulkinam, bet neįsijaučiam. Apie kokį ¼ tik susmulkinam, kiti turi likti cieli. Beriam irgi į dubenį. Kiaušinius išplakam su pora šaukštų cukraus pudros. Sumaišom su miltais ir visom kitom gėrybėm. Tešlą dalinam į dvi dalis, ji tokia lipni, galim šiek tiek pabarstyti miltais, kad būtų galima ją išimti. Suformuojam porą kepaliukų pailgų, dedam į skardą išklotą kepimo popieriumi. Tarp kepaliukų turi likti nemažas tarpas. Kišam į orkaitę, per patį vidurį. Kepam 30 min. Tešla turi pakilti ir beveik dvigubai išsiplėsti į šonus. Iškeptus imam lauk, ataušinam. Orkaitės neišjungiam. Su geru duoniniu peiliu (toks į pjūklą panašus, su dantukais) suraikom kepaliukus į panašiai 30 dalių kiekvieną (0,5 cm. pločio riekutėmis).
Guldom ant grotelių ir vėl į orkaitę, kepam apie 15 – 20 min. kol gražiai švelniai apskrus.
Verdam kavos, mirkom, valgom, jaučiamės italais.

2009 m. rugpjūčio 1 d., šeštadienis

Trapus pyragas su kriaušėmis


Darbe gavom dėžę kriaušių dovanai, porą dienų valgėm, visus vaišinom. Jų tiek daug, jau ir gęsti pradėjo... Reikia kažką skubiai daryti, neleisti tokiam gėriui prapulti. Kažkaip pradėjau svajoti apie pyragą su jom... Biškį "paguglinau" ir radau tokį receptą pas brolius bernardinus. Iškarto sakau, kad vienoj vietoj pas juos kažkokia klaida yra, labai jau daug pieno užrašyta. Ir jei aš būčiau taip ir kepus, turbūt bučiau visą namą prisvilusiu pienu "prikvepinusi". Mano patarimas būtų toks: naudoti ištisą formą (jokiu būdu neišlankstomą) ir naudoti gal tik kokį 50 ml. pienuko.


Taigi reikės:
  • 200 gr. miltų
  • 100 gr. sviesto
  • 1 šaukšto aliejaus
  • druskos
  • 1 kiaušinio

Įdarui:

  • 0,5 kriaušių
  • 50 ml. pieno
  • 1 kiaušinio
  • 1 šaukšto miltų
  • 3 šaukštų cukraus
Suberti į dubenį miltus, druską, supilti aliejų. Sutarkuoti su burokine tarka šaltą sviestą. Pirštų galiukais viską lengvai sumaišyti. Įmušti kiaušinį, lengvai viską suminkyti iki vientisos masės. Suformuoti rutulį, uždengti jį maistine plėvele ir dėti į šaldytuvą vienai - dviem valandom.
Orkaitę įkaitinti iki 200 - 220 C. Formą ištepti sviestu. Iš tešlos iškočioti lakštą, kad tilptų į formą ir dar kraščiukai liktų. Subadom su šakute, kad neišsipūstų. Dedam nuluptas ir skiltelėmis supjaustytas kriaušes. Suplakame gerai pieną, miltus ir kiaušinį. Užpilame ant kriaušių.

Kepam apie 1 val. Likus iki pabaigos 10 min. pabarstyti pyragą pora šaukštų cukraus.
Nuotraukos nelabai kokios gavosi (fotografuoja 12 val. nakties :), bet skonis - tobulas.