2009 m. birželio 28 d., sekmadienis

Ciabatta


Šitą duoną mėgstu jau seniai, bet niekada nesu pati gaminusi. Todėl sužinojusi "Kepėjų be stabdžių" birželio mėnesio iššūkį, nutariau ir pati sudalyvauti. Galima sakyti duoną kepiau trečią kartą, bet nežinau ar galima užskaityti "šventos duonos", kuri ruošiama estafetės principu, ar švediškos duonos su poros žmonių komanda, kepimą. Taigi viena duonos nesu niekada normalios kepusi. Pažiūrėkim kas gavosi.

Kepti stengiausi pagal pateiktą receptą, taigi tik pakartosiu ko reikės:

Raugui:
  • 1/2 arbatinio šaukštelio sausų mielių
  • 150 ml vandens
  • 3 valgomus šaukštus šilto pieno
  • 1/4 arbatinio šaukštelio medaus
  • 150 g (arba 250ml) I rūšies kvietinių miltų
Tešlai:
  • 1/2 arbatinio šaukštelio sausų mielių
  • 250 ml vandens
  • 1/2 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 350 g (arba 650 ml) I rūšies kvietinių miltų
  • 1,5 arbatinio šaukštelio druskos
Gaminame raugą. Sumaišom vandenį, pieną ir mieles. Paliekame 5 min., tada sudedame medų ir gerai išmaišome, kol ištirps. Įmaišome miltus. Tešla gaunasi minkšta. Štai tokia:

Raugą uždengiame rankšluosčiu ir paliekame kilti 12 valandų, aš palikau per naktį , gavosi beveik 13 val.

Pakilęs raugas atrodo taip:

Laikas daryti tešlą. Suberiam mieles į vandenį ir paliekam 5 minutes. Išmaišom ir supilame į raugą, ten pat supilti ir aliejų, viską gerai išmaišyti. Toliau įmaišyti išsijotus miltus ir druską. Gaunasi šlapia lipni tešla. Greitai maišom mediniu šaukštu kokias 5 minutes, kol tešla atšoks nuo indo sienelių.

Uždengiam tešlą rankšluosčiu ir paliekam 3 val. kol pakils tiek, kad tūris padvigubės ir matysis burbuliukai:

Tešlos maigyti negalima, viską daryti labai atsargiai. Pasiruošti iš anksto dvi skardas pabarstytas gausiai miltais. Tešlą atsargiai padalinti su kokia nors mentele. Vieną dalį iškrapštom ant skardos. Su miltuotais pirštukais atsargiai liečiant tešlą padarome pailgą kepaliuką. Ta patį darom su likusia tešla. Paliekam neuždengtus 20 min. pailsėti prieš kepimą.

Kepam orkaitėje įkaitintoje iki 220 laipsnių apie 30 min., kol pakils ir pagels. Kad iškepė galime patikrinti pastuksenę į kepaliuko apačią, skambės lyg tuščias.

Kita pusė


O čia skylutės, kurios kuo didesnės, tuo geriau:

8 komentarai:

Indrė rašė...

Sauniai gavosi :) as siandien gaminsiu

Forelle rašė...

Nuostabiai atrodo!

Vilma rašė...

Pavyko tobulai! Šaunuolė! :)

egidija rašė...

ačiū, merginos, už gerus žodžius. vakar beveik abu kepalai dingo :)

Indrė rašė...

Man nepavyko :/ bandau antrą kartą

egidija rašė...

greičiausiai galiu pasakyti, kodėl nepavyko. recepte nurodyta, kad reikia kepti abu kepaliukus iškarto. bet tada vienas iš viršaus tik kepa, o kitas tik iš apačios. tą supratusi gale apkeičiau skardas vietomis. kitą kartą kepsiu tik po vieną, arba visą tešlą bandysiu iškepti vienoje skardoje.

Indrė rašė...

Aš ir talpinau į vieną skardą - bet man tešla pagal duotą receptą buvo per skysta. Šiuo metu savo eilės į orkaitę laukia antra duonelė :) http://gpmagija.blogspot.com/2009/06/ciabatta-vol1.html

julė rašė...

šaunuolė! ir kokios skyyyylės nuostabios.