2009 m. birželio 24 d., trečiadienis

Vykę (ir nelabai) eksperimentai su braškėmis

Visą praeitą savaitę skaudėjo galvą, ką pagaminti su braškėmis arba iš braškių. Kūrybinėms kančiom "pasmerkė" šitas puslapis. Ir gimė trys receptukai. Vieną susapnavau (o pasirodo ne aš viena tokia gudri, bet ir kinai) , kitas gimė spontaniškai, o trečią "adaptavau" iš čia.

Nu ką gi, viskas nuo pradžių, eilės tvarka.

Braškių saldainiai


Kaip ir minėjau, šitą daiktą susapnavau, ir jo įgyvendinimo pradžia man nedavė ramybės. Labai norėjau sužinoti koks būtų tokios keistenybės skonis.

Reikia:
  • pusė stiklinės cukraus
  • kelių šaukštų vandens
  • kelių braškių
  • pagaliukų, smeigtukų, mažų šakučių
Cukrų su vandeniu kaitinti, kol pasidarys šiek tiek tąsus sirupas. Tada imti po vieną braškę ir jas atsargiai aplieti tuo sirupu keletą kartų. Palaukti kol atšals ir mėgautis. Dėmesio! Netinka žmonėms su silpnais dantimis, arba nemėgstantiems tąsių saldžių dalykų panašių į Moment klijus. O man patiko!


Grietinėlės ir braškių ledai

Čia labai paprastas receptukas, tik reikia šiek tiek kantrybės (nesuvalgyti per anksti).

Reikia:
  • poros saujų braškių
  • šaukštas cukraus
  • 150 ml. plakamos grietinėlės
Braškes supjaustyti, apiberti cukrumi. Palikti ramybėje, kad išsiskirtų sultys. Tuo tarpu išplakti gerai grietinėlę. Be jokių cukrų, gal tik vanilės įberti. Sumaišyti atsargiai braškes ir plaktą grietinėlę. Dėti į šaldiklį. Po 30 min. aplankyti būsimus ledus ir atsargiai su šakute pamaišyti iš kraštų į vidurį. Pasiųsti atgal į šaldiklį. Tą patį vėl padaryti po 30 min. Ir dar porą kartų pakartoti pasimatymą. Viskas, ledai baigti. Šiek tiek rieboka, bet labai skanu...


Trupininis tortukas

Ką gi... Šitas eksperimentas buvo tikra nesėkmė formos prasme, bet užtat pats skaniausias. Dingo per 15 min.

Reikia:
  • pakelio paprastų sausainių
  • 80 gr. sviesto
  • "Rududu"
  • 150 gr. plakamos grietinėlės
  • braškių

Sausainius sutraiškyti iki mažiukų gabaliukų. Aš tam naudojau tokį medinį daikčiuką, su kuriuo dažnai trinu Mojito sudedamąsias dalis.


Trupinius sumaišyti su tirpintu sviestu (čia ir buvo mano klaida - per mažai sviesto). Suberti viską į pyrago formą ar lėkštę aukštesniais krašteliais. Gerai suspausti, supresuoti. Tada - į šaldiklį, 15 - 20 min. Gautą torto pagrindą patepti "Rududu", po to plakta grietinėle, (be cukraus!) papuošti gausiai braškėmis... Ir pailsėti į šaldytuvą nors valandai. Mano variantas gavosi labai birus, visai į tortą nepanašus, taigi siūlau sviesto dėti bent jau 150 gramų.





Beje, visus Jonus ir Janinas, o taipogi Rasas sveikinu ir siunčiu glėbį lauko gėlių.





2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

wow wow wow...nu klausyk ir gaspadine tapai :) saunuole xxx

egidija rašė...

;) stengiuos... o tai greitai iš tingėjimo kerpėm apaugsiu