2009 m. liepos 9 d., ketvirtadienis

Dieviškoji Ana Pavlova


Ilgai varvinusi seiles bežiūrėdama į paveikslėlius, beskaitydama šen bei ten apie tą nuostabų Anos Pavlovos desertą (žymi balerina), pagaliau pribrendau šitam kulinariniam išbandymui. Ir pasirodo, kad tai vienas iš lengvesnių torčiukų, kuriuos teko kada gyvenime gaminti. Receptą pagrinde žiūrėjau iš La tartine gourmande ir Beatos virtuvės.
Desertas gavosi nerealiai, tiesiog dieviškai skanus. Toks mano tipo.

Taigi nuostabiajai Anai reikės:
  • 8 kiaušinių baltymų
  • 16 šaukštų cukraus
  • 1/4 šaukštelio citrinos rūgštelės
  • 1 šaukštelį krakmolo
  • 500 ml plakamos gretinėlės
  • vanilės arba vanilinio cukraus (nebūtinai)
  • šviežių braškių (arba aviečių)
Baltymus plakam su mikseriu iki pabalimo, tada po truputi beriam cukrų. Plakam tol, kol baltymai pasidarys purūs ir standūs. Beriam rūgštelę ir krakmolą, plakam toliau. Plakti reikia tol, kol apvertus dubenį baltymai neiškrenta (labai aiškiai parašiau, cha cha). Orkaitė turi būti įkaitusi iki 160C. Į skardą įkloti kepimo popierių, patepti aliejumi ir pabarstyti krakmolu. Baltymus dėti į skardos vidurį, jokių formu nereikia, teisiog peiliu gražiai suformuoti apvalų tortuką. Kepti vieną valandą. Iškepus palikti atvėsti, kad ir per naktį. Aš neturėjau progos tortuką kitą dieną sutaisyti, tai orkaitėje, praktiškai pora parų pralaikiau. Vidus buvo minkštutėlis, kaip paukščių pienas, o išorė traški.
Taigi.. Ruošiam mūsų desertą toliau. Grietinėlę išplakam su vanile. Tepam ant torto pagrindo. Braškes supjaustom, beriam ant grietinėlės. Tada kviečiam visus patirti desertinės ekstazės.


1 komentaras:

Egle rašė...

Galėjau ir neužsukti čia iš pat ryto... :) Labai jau sunku dabar atsilaikyti ir atsispirti saldžioms nuodėmėms. Einu kokią braškę geriau burnon įsimest. gal ne taip širdį skaudės?